Nieuws
IE-webinars enthousiast ontvangen
De eerste drie webinars van een reeks van zes over strategisch omgaan met IE konden op zeer veel belangstelling rekenen.
Lees verder
Versnelde OCN-onderzoeksprocedure voor coronabestrijdingsmiddelen
Voor uitvindingen die een rol spelen in de beheersing van het coronavirus biedt het Octrooicentrum Nederland (OCN), dat weer valt onder de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, een versnelde onderzoeksprocedure in digitale octrooidatabanken.
Lees verder
Nieuwe locatie voor kantoor Groningen
De Groningse vestiging van V.O. is per 7 december verhuisd naar de Leonard Springerlaan 17.
Lees verder
Rising Stars en
Notable Practitioners
Het Britse IE-blad Managing Intellectual Property publiceert jaarlijks in november een lijst van ‘Rising Stars in IP’. De lijst wordt samengesteld aan de hand van onder andere enquêtes onder IE-kantoren en beroepsbeoefenaars.
Lees verder
Duitse ratificatie EU-octrooi weer iets dichterbij
Eerder dit jaar besliste het Duitse Constitutionele Hof dat de invoering van een wet inzake de goedkeuring van het Unified Patent Court, ofwel het gemeenschappelijk octrooigerecht, ongrondwettelijk was, omdat de wet niet met de vereiste tweederde meerderheid van het Duitse parlement was aangenomen.
Lees verder
Rising Stars en Notable Practitioners
Het Britse IE-blad Managing Intellectual Property publiceert jaarlijks in november een lijst van ‘Rising Stars in IP’. De lijst wordt samengesteld aan de hand van onder andere enquêtes onder IE-kantoren en beroepsbeoefenaars. Sinds kort is daar een lijst van ‘Notable Practitioners’ aan toegevoegd, een erkenning voor die opmerkelijke IE-experts die eerder werden gerangschikt als Rising Stars. Erkend als nieuwe Rising Stars zijn octrooigemachtigden Jetze Beeksma, Henri van Kalkeren en Peter de Lange. Erkend als Notable Practitioners zijn Martin Klok en Rutger Timmer.
Duitse ratificatie EU-octrooi weer iets dichterbij
Eerder dit jaar besliste het Duitse Constitutionele Hof dat de invoering van een wet inzake de goedkeuring van het Unified Patent Court, ofwel het gemeenschappelijk octrooigerecht, ongrondwettelijk was, omdat de wet niet met de vereiste tweederde meerderheid van het Duitse parlement was aangenomen.
Op 26 november 2020 heeft de Duitse Bondsdag (vgl. de Tweede Kamer in Nederland en de Kamer in België) de wet alsnog aangenomen met de vereiste meerderheid. De volgende stap in het Duitse ratificatieproces is goedkeuring door de Bundesrat (vgl de Eerste Kamer/Senaat). De zitting van de Bundesrat is gepland op 18 december 2020.
Volgens de Europese Commissie zou het nu mogelijk zijn dat het UPC en het UP (Unitary Patent, ofwel EU-octrooi) in 2022 operationeel wordt. Dit zou betekenen dat in de loop van 2021 de periode begint – de zogeheten sunrise period - waarvoor voor bestaande Europese octrooirechten gebruik kan worden gemaakt van de opt-out regeling. Daarmee blijven deze onder het huidige systeem vallen en worden eventuele rechtszaken behandeld via de nationale rechtbanken.
Lees ons dossier ‘Een nieuw Europees octrooisysteem’.
IE-webinars enthousiast ontvangen
De eerste drie webinars van een reeks van zes over strategisch omgaan met IE konden op zeer veel belangstelling rekenen. Het eerste webinar ging over octrooien in het algemeen, het tweede over merk- en modelbescherming, en het derde webinar ging over octrooidatabanken en onderzoek. U kunt deze drie webinars terugzien via onze website. Aflevering vier, over samenwerking, NDA’s en geheimhouding, wordt uitgezonden
op 17 december. Hier kunt u meer over lezen in het artikel ‘Eigendomsrechten bij samenwerken’. In de aflevering ‘Waardebepaling, licentie en verkoop’ op 18 februari geven advocaat Annelies de Bosch Kemper en octrooigemachtigde Martin Klok inzicht in wat er komt kijken bij het bepalen van de waarde van uw IE. Zo komt u onder andere te weten welke factoren een rol spelen bij waardebepaling, welke methode daarvoor wordt toegepast, welke soorten licenties er zijn, waar u op moet letten bij het aanbieden of aangaan van licenties, en wat er komt kijken bij verkoop van uw IE.
In het zesde en laatste webinar ‘Inbreuk en oppositie’, dat op 18 maart wordt uitgezonden, laat octrooigemachtigde Henri van Kalkeren zien welke factoren een rol spelen bij IE-oppositie en -inbreuk. Hij legt uit wat het verschil daartussen is en wat een nietigheidsprocedure is. Verder wordt inzichtelijk gemaakt hoe de procedure verloopt wanneer iemand inbreuk maakt op uw octrooi, of wanneer u zelf geconfronteerd wordt met een beschuldiging van inbreuk.
Tijdens deze uitzendingen kunt u ook vragen insturen via de
live chat. Een team van octrooigemachtigden zal deze beantwoorden. De webinars starten om 15.00 uur. U kunt zich gratis voor de komende seminars aanmelden via onze website. Ook kunt u via onze website alle voorgaande webinars terugkijken.
Versnelde OCN-onderzoeksprocedure voor coronabestrijdingsmiddelen
Voor uitvindingen die een rol spelen in de beheersing van het coronavirus biedt het Octrooicentrum Nederland (OCN), dat weer valt onder de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, een versnelde onderzoeksprocedure in digitale octrooidatabanken. Waar een dergelijk onderzoek gewoonlijk zo’n vier werkweken in beslag neemt, hanteert het OCN nu een aanzienlijk verkorte procedure van slechts twee werkdagen. Daarin wordt een oriënterend onderzoek verricht dat inzicht biedt in wat reeds door anderen is uitgevonden op hetzelfde technische vlak. Ook laat dat onderzoek zien van welke bestaande technische oplossingen gebruik kan worden gemaakt. Vervolgens kan men dan eventueel besluiten om een octrooi aan te vragen. Het OCN stelt dat deze versnelde onderzoeksprocedure géén nieuwheidsonderzoek is of een bindend advies. Het is slechts een opstapje voor ondernemers om de markt te verkennen. Het zal dus nodig zijn om op basis van de onderzoeksresultaten zelf nog aanvullend onderzoek te doen in octrooidatabanken, of om een octrooigemachtigde in te schakelen. Meer informatie is te vinden op de website van OCN.
Nieuwe locatie voor kantoor Groningen
De Groningse vestiging van V.O. is per 7 december verhuisd naar de Leonard Springerlaan 17. Dertien jaar daarvoor, op precies dezelfde datum, had het kantoor de overstap gemaakt van Heresingel 7 naar Heresingel 3. De monumentale, tegen het centrum van de stad gelegen, klassieke panden hebben plaatsgemaakt voor een efficiënt ingedeelde en gelijkvloerse kantoorunit in het Martini Trade Park, aan de zuidzijde van Groningen, nabij het knooppunt Julianaplein. Alles met een moderne en frisse uitstraling. Het kantoor is goed bereikbaar vanaf de A7 en de A27 en heeft een prima OV-verbinding. De collega’s zijn blij met hun nieuwe onderkomen en zijn er helemaal klaar voor om de bestaande en nieuwe klanten van dienst te zijn.