Klant in beeld

Afvalplastic wordt weer bruikbare grondstof

Hoe kun je van plastic afval dat niet hergebruikt kan worden, alsnog waardevolle grondstoffen maken voor de industrie? BioBTX B.V. uit Groningen ontwikkelde daar een technologie voor: uit biomassa en plasticafval maakt ze grondstoffen voor bijvoorbeeld nieuw plastic. Zo kunnen bijna álle plastics onderdeel worden van de circulaire economie. V.O. adviseert het bedrijf om deze technologie voor chemische recycling te patenteren.

“Meer dan de helft van het plasticafval is moeilijk te scheiden en wordt nu meestal verbrand of gedumpt”, legt CEO Pieter Imhof uit. “Dit zijn vooral mengsels van plastics die uit meerdere lagen bestaan, zoals chipszakken of composieten. Wij hebben een oplossing waardoor we die afvalstromen weer kunnen gebruiken. Ons ideaalbeeld is dat er geen afvalplastic meer bestaat in de wereld.”

Processen combineren

De essentie van de nieuwe technologie ligt in het combineren van twee processen voor de verwerking van grondstoffen: pyrolyse en katalyse. Bij pyrolyse worden plastics verhit op een temperatuur van 400 tot 600 graden Celsius in een reactor. Grote organische moleculen worden dan tot kleinere afgebroken. Het eindproduct (bijvoorbeeld bio-olie) kan gebruikt worden als brandstof voor motoren of schepen.

‘Ons ideaalbeeld is dat er geen afvalplastic meer bestaat in de wereld.’

Pieter Imhof, CEO BioBTX

Plastic zonder olie

Bij katalyse kunnen die kleine organische moleculen selectief worden omgezet tot waardevolle chemische bouwstenen. “Het combineren van pyrolyse en katalyse leidt in ons geval tot BTX”, legt Imhof uit. “Dat resultaat bestaat uit de zogenoemde aromaten benzeen, tolueen en xyleen (BTX), belangrijke grondstoffen voor de productie van, jawel, plastic. Zo is de cirkel weer rond en hoeven er geen plastics meer uit olie gemaakt te worden.”

Belangrijke details

Om de vinding te beschermen, adviseert V.O. BioBTX bij het vastleggen van de technologie in diverse octrooiaanvragen. “Goede samenwerking en zorgvuldige detaillering is belangrijk bij het beschermen van dit soort intellectueel eigendom”, vertelt Annemiek Tepper, octrooigemachtigde bij V.O. in Groningen. “Met onze kritische vragen krijgen we het onderscheidend vermogen van BioBTX nog beter in beeld.”


De samenwerking bevalt Imhof goed. “Wij leveren de informatie over de technologie, de resultaten en de literatuur aan. V.O. is vervolgens uitstekend in staat om dit te vertalen naar een octrooiaanvraag.”

De wereld over

BioBTX past de technologie nu nog op pilotniveau toe, maar het bedrijf wil ermee de wereld over. Daarbij wil het bedrijf gebruikmaken van het uitgeven van een licentie aan bestaande en nieuwe afvalfabrieken. Imhof: “Daarvoor is een sterke IE-positie essentieel.”

Bekijk ook:

Erik Heeres – Universiteit van Groningen over BioBTX

Delen