Kort nieuws
Fiscaal voordeel bij innovatie in België
België kent enkele aparte fiscale regelingen die van toepassing zijn op verworven IE-rechten. Zo kent men in België de innovatieaftrek voor innovatie-inkomsten.
Lees verder
Rusland wijzigt regels rond buitenlandse intellectuele eigendom
De oorlog in Oekraïne en de westerse sancties in reactie daarop, hebben tot economische tegenmaatregelen van Russische kant geleid die zich ook uitstrekken tot intellectuele-eigendomsrechten.
IE-subsidie voor kleine en middelgrote ondernemingen
Om in de EU gevestigde MKB/KMO-ondernemingen te ondersteunen bij de bescherming van hun IE, heeft het Bureau voor de Intellectuele Eigendom van de Europese Unie (EUIPO) de subsidieregeling ‘Ideas Powered for business’ opgezet.
Lees verder
Nieuwe editie Visser’s Annotated European Patent Convention
Binnenkort zal een tot 1 maart 2022 bijgewerkte editie van Visser's Annotated European Patent Convention uitkomen. Deze is inmiddels via uitgeverij Wolters Kluwer te bestellen.
Lees verder
Nieuwe editie Visser’s Annotated European Patent Convention
Binnenkort zal een tot 1 maart 2022 bijgewerkte editie van Visser's Annotated European Patent Convention uitkomen. Deze is inmiddels via uitgeverij Wolters Kluwer te bestellen. De ‘Visser’ is één van de bekendste studieboeken over het Europees octrooirecht voor (aankomend) octrooigemachtigden. Octrooigemachtigde Peter de Lange (V.O.) heeft de hoofdstukken over octrooieerbaarheid, nieuwheid en inventiviteit bewerkt, alsook het hoofdstuk over beroepsprocedures bij de Kamers van Beroep van het Europees Octrooibureau
Naast een weergave van de volledige tekst van het Europees Octrooiverdrag (EOV, EPC) voorziet de ‘Visser’ ieder wetsartikel van deskundig commentaar en interpretaties, bijgewerkt op basis van de nieuwste jurisprudentie van de Kamers van Beroep. De nieuwe editie is daarmee zeer geschikt als handboek voor de dagelijkse praktijk en als studieboek voor de examens voor Europees octrooigemachtigden.
Rusland wijzigt regels rond buitenlandse intellectuele eigendom
De oorlog in Oekraïne en de westerse sancties in reactie daarop, hebben tot economische tegenmaatregelen van Russische kant geleid die zich ook uitstrekken tot intellectuele-eigendomsrechten. Zo heeft de Russische regering op 6 maart per decreet afgekondigd dat voor octrooihouders uit 48 landen die zich, zoals het decreet omschrijft, ‘onvriendelijk’ opstellen jegens Rusland, de vergoeding voor octrooilicenties die door de overheid worden toegekend aan derden zonder toestemming van de octrooihouder op 0% wordt gesteld. Tot die landen behoort ook Nederland als onderdeel van de 27 lidstaten van de EU. Verder staan ook de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Canada, Australië, Zwitserland, Japan, Zuid-Korea, Nieuw-Zeeland, Singapore, Taiwan, Micronesië, Monaco, Noorwegen, IJsland en San Marino op de lijst. Gedupeerde octrooihouders zouden daarmee niet langer aanspraak kunnen maken op schadevergoeding.
Voordat het decreet werd goedgekeurd, bedroeg de vergoeding voor een dergelijke dwanglicentie 0,5% van de winst voortvloeiend uit het ongeautoriseerde gebruik.
De Russische regering zinspeelt ook op de mogelijkheid om een zelfde decreet af te kondigen voor merkrechten. Op dit moment kan uiteraard geen inschatting worden gemaakt van de IE-situatie op de langere termijn. Wij houden de ontwikkelingen nauwlettend in het oog. Mocht u met vragen zitten dan proberen we u hierin zo goed mogelijk te adviseren.
IE-subsidie voor kleine en middelgrote ondernemingen
Om in de EU gevestigde MKB/KMO-ondernemingen te ondersteunen bij de bescherming van hun IE, heeft het Bureau voor de Intellectuele Eigendom van de Europese Unie (EUIPO) de subsidieregeling ‘Ideas Powered for business’ opgezet. Deze regeling is een initiatief van de Europese Commissie en loopt van 10 januari 2022 tot 16 december 2022.
Om hiervoor in aanmerking te komen, moet een eigenaar, werknemer of gemachtigde vertegenwoordiger van een MKB/KMO een aanvraag indienen. De subsidies worden altijd rechtstreeks aan de ondernemingen overgemaakt. De aanvraagprocedure is betrekkelijk eenvoudig. Op de website van het EUIPO wordt deze voor ieder EU-land uitgelegd. Informatie is bovendien te vinden op www.business.gov.nl.
MKB-ondernemingen in Nederland kunnen twee soorten vouchers aanvragen, afhankelijk van de IE-activiteit waarvoor men zich inschrijft: voucher 1 voor de registratiekosten voor merken en modellen (maximaal 1.500 euro); voucher 2 voor octrooiaanvraagkosten (maximaal 750 euro). Men kan niet meer dan twee vouchers aanvragen, één van elk type. In België en Duitsland kunnen KMO’s voucher 1 ook besteden aan kosten van een IE-scan.
Fiscaal voordeel bij innovatie in België
België kent enkele aparte fiscale regelingen die van toepassing zijn op verworven IE-rechten. Zo is er bijvoorbeeld in België de innovatieaftrek voor innovatie-inkomsten. Hiermee zijn 85% van de netto-inkomsten voortvloeiend uit IE-rechten vrijgesteld van vennootschapsbelasting. De innovatieaftrek is geldig sinds 2020 en geldt voor IE-rechten die zijn verworven vanaf 1 juli 2016.
Verder kent men in België het zogeheten belastingkrediet. In tegenstelling tot de innovatieaftrek, die als aftrek van het fiscale resultaat wordt toegepast, is het belastingkrediet een belastingvermindering op de verschuldigde vennootschapsbelasting.
Zowel binnenlandse als buitenlandse vennootschappen met een Belgische vaste bedrijfsinrichting komen in aanmerking voor de innovatieaftrek, dan wel het belastingkrediet.
Meer informatie over beide Belgische regelingen is te vinden op de website van Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO), hét aanspreekpunt van de Vlaamse overheid voor alle ondernemers in Vlaanderen: www.vlaio.be.